Ако желите да сазнате како вас доживљава ваше дете, дајте му да нацрта кућу која, заправо, симболише однос детета према мајци. Сунце је тата, дрво оно само.

Пустите децу да цртају, она на тај начин изражавају своја психичка стања, страхове, радости, жеље… Најлакше ћете “завирити” у главу и срце вашег детета тако што ћете му дати бојице и папир – дете не црта ствари како их види, већ како их доживљава.

Када малишан нацрта кућу у јарким бојама, са свим основним елементима: кровом, прозорима, вратима, знајте да је оно, заправо, приказало на парчету папира како се осећа у својој породици, а осећа се сигурно, вољено и срећно.

Кућа тамних боја, без прозора на пример, говори да се дете нечега плаши, да нема близак однос са мајком и да би требало да се запитате да ли у вашој кући владају хармонија и љубав, или нетрпељивост, брачне свађе, љубомора између деце…

Када отац жели да сазна како га види властито дете, треба да га замоли да нацрта сунце. Велико и жуто, значи да вас дете доживљава као битног члана породице, заштитника који у његов живот уноси светлост и топлину. Мало сунце, сакривено иза облака, планина, дрвећа… значи да детету недостајете и да је време да му посветите више пажње.

На левој страни цртежа су увек особе које су детету најближе, а они којих на цртежу породице нема нису невољени, већ је дете због нечега на њих љуто или љубоморно.

Ако је дете на цртежу босоного то значи да је несигурно, а превише осенчен цртеж цртају деца која су нервозна.

Веома је важно и како дете црта дрво. Када је оно на централном месту на папиру, значи да се дете развија природно, у личност са израженом свешћу о себи. Разгранато дрво, са зеленим лишћем и плодовима, указује на дете које је сигурно у себе и своју породицу. Лишће које опада је знак да детету недостају родитељи.

Чудовишта говоре да се деца нечега плаше, као и танки потези бојицом. Агресивно дете црта енергичним потезима, често и поцепа папир. Превише детаља црта дете које има прилично реалан поглед на свет.

Меке, обле линије користи дете које је маштовитом док рване и углове црта живахно дете.

Без обзира на то колико су цртежи важни, оставите дете да само црта. Тек када заврши приђите и погледајте шта је мали сликар урадио и обавезно га похвалите.

Направите кућну изложбу, позовите остале чланове породице, уживајте у “раним радовима”.

Пише: Александра Цвјетић

Извор: zelenaucionica.com