Егалитаризам или концепт једнакости је данас веома популаран када је у питању брига око детета. Међутим, са овим концептом понашања партнера заправо треба да се започне и много пре зачетка бебе. На пример, заједничка куповина бурми за венчање, преформулисање неких традиционалних делова церемоније венчања, па све до заједничког доношења животних одлука.

Када је реч о трудноћи и раним фазама родитељства, биологија делује против нас. Покушајте како год хоћете, али ипак не постоји начин да једнако поделимо радости и борбе око ношења, рађања и дојења детета. То су дужности мајке.

Данас се лако преузимају неке стереотипне карактеристике и одговорности другог пола у свакодневном животу. Мушкарци сада сами кувају и сами перу веш; док жене воде тимове на послу и плаћају сопствене рачуне. Али, почевши полако са браком и затим рођењем деце, мушкарци и жене се враћају традиционалним родним улогама како би задовољили захтевне потребе своје деце и домаћинства.

Мушкарци имају тенденцију да постану више оријентисани на каријеру и фокусирани на заштиту и обезбеђивање породице, док жене проводе више времена код куће и баве се децом.

Докази из праксе: мајке чешће од очева смањују радно време након рођења деце, а жене са децом зарађују знатно мање новца од жена без. Мајке обављају несразмерне количине кућних послова и бриге о деци у поређењу са очевима.

Егалитаризам у бризи око детета

И мама и тата би требало да искористе родитељско одсуство због рођења детета – ако је могуће.

На несрећу, врло мали број мушкараца има прилику или могућност да користи родитељско одсуство.

Веома је важно да првих неколико дана, ако не и недеља, бебиног живота – родитељи буду заједно код куће. То им помаже да се повежу са бебом, успоставе партнерство као суродитељи и поставе темеље једнаких одговорности.

Мајке треба да избегавају ”пусти мене, ја ћу то сама” или ”чекај да ти покажем како то да урадиш”.

Жене морају бити опрезне да би избегле ову чувену флоскулу ”пусти мене, ја ћу то сама” или ”чекај да ти покажем како то да урадиш”. Овакво понашање укључује уверења и понашања мајки која заправо могу спречити или ограничити очеве од заједничког или егалитарног родитељства. Иако се већина слаже да су жене природне ”неговатељице” и по својој природи више негују, егалитарци верују да очеви могу бити једнако способни у томе. Уместо да „упутимо“ супруга како да нам пресвуче, нахрани или држи дете – хајде да се одмакнемо и допустимо му да креира свој начин бриге о детету. И мушкарцима и женама је потребна ова слобода да би схватили шта одговара њима и њиховој беби.

Изградите истинско партнерство.

Брига о деци и вођење домаћинства треба да буду засновани на истинском партнерству. Егалитаризам може да буде посебно тешко примењив у првим месецима родитељства. Без обзира колико је ваш муж равноправан, он не може да доји вашу бебу! Али, не заборавите на све остале заједничке одговорности. Од уређења дома и превоза старије деце до спремања вечере и прања још једне туре веша – ниједан задатак није „мамин посао“ или „татин посао“. У свему сте тим и заједно водите свој дом. Ово је посебно важно ако оба родитеља планирају да одрже стабилну каријеру. Сваки пар треба међусобно да разговара и договори се о начину на који жели да дели задатке.

Поделите „ментално оптерећење“ родитељства.

Ментално оптерећење, емоционални рад, невидљиви рад – сви ови изрази описују оне задатке који обично падају на жене. Ови задаци се често превиде јер не укључују физички, очигледан рад. Истраживање најбољих производа за бебе, планирање породичних окупљања, заказивање прегледа код лекара, памћење када бебу треба хранити, пресвући… Бити главни извршни директор пројекта званог ”Нега детета” је заиста исцрпљујући задатак за само једну особу. Као новопечена мајка, често сте морале да научите да свом мужу доделите одређене задатке и објасните му како би могао да помогне и учествује у овом менталном оптерећењу. Мужеви могу да скину огроман терет са својих жена ако се појачају на овом пољу.

Егалитаризам као императив

Када је реч о трудноћи и родитељству, биологија захтева да жене преузму неке улоге које мушкарци не могу. Друштво нам често само отежава ово својим стереотипним начелима. Не смем ода дозволимо да нас застарела очекивања од мајки и очева присиљавају на стереотипне родне улоге! Заложимо се за прихватање активних и ангажованих очева и мајки који су равноправни партнери у послу родитељства. Подржимо све жене и мушкарце који доносе заједничке одлуке које су најбоље за њихове породице.

Извор: detinjarije.com