Кад су глумицу Анџелику Хјустон упитали о њеном оцу Џону, она је изјавила: “Сећам се како сам седела поред његових ногу и гледала к њему, далеко увис. Био је висок 188 цм, имао је јак глас и неодољиво привлачну појаву. Глас му је био предиван и тако звонак. Био је за мене напросто већи и бољи од било кога на свету.”

Ова изјава показује да су очеви деци посебно важни. Без обзира да ли ће отац, споља гледано, да постане успешан или не, он је увек “велики” човек свом детету и “већи и бољи од било кога на свету”.

Отац је детету мешавина јунака, водича, ментора, заштитника, учитеља и пријатеља. Његова улога је да воли, дисциплинује, предаје материјално и морално наслеђе, и снажно утиче на обликовање дететовог погледа на свет. “Један отац вреди више од стотину учитеља”, записао је британски песник Џорџ Херберт.

Мушкарци данас све више препознају своју кључну улогу у породици и позитивно одговарају изазовима родитељства. Све више мушкараца осећа дубоку глад за успостављањем смисленог односа са својом децом. Ево неколико начина неговања суптилног умећа доброг очинства.

Схвати важност очинства!

Иако су многа психолошка истраживања била посвећена испитивању мајчиног утицаја, нова истраживања откривају како позитивна и активна очева укљученост доприноси бољој друштвеној прилагођености деце, подстиче њихов здравији полни развој и омогућује им већи интелектуални раст. “Све што знамо показује како укљученост мушкараца у подизање деце узрокује пораст коефицијента дететове интелигенције већ у узрасту од шест или седам година”, тврди педијатар Т. Бери Бразелтон. Он наглашава како очевом укљученошћу расте вероватноћа да ће дете “имати развијен смисао за хумор, развити бољу унутрашњу осетљивост и бити мотивисаније за учење”. С друге стране, очево емотивно удаљавање може имати дубок негативни утицај. Луиза Силверстајн, с Њујоршког универзитета, каже: “Истраживања јасно показују директну повезаност очеве одсутности с вишим нивоом агресивног понашања код синова, прераном полном активношћу код кћери, и наглашенијим стереотипима полних улога код деце оба пола”.

Буди главни играч!

Немојте бити задовољни споредном улогом у одрастању своје деце. Неговање способности доброг очинства значи бити дубоко и страствено укључен у васпитање свог детета. То подразумева много, укљућујући помагање деци у изради домаћих задатака, присутност на родитељским састанцима, играње с децом, провођење времена са сваким дететом појединачно и, уопште, провођење више времена код куће.

Не допусти материјализму да поквари односе!

прави отацИако је важно вредно радити како би се издржавала породица, сваки отац би требало да избегне заводљивост материјалног успеха, јер пренаглашавање материјалне стране спутава успостављање блиских веза с децом. У Библији, на пример, записано је једно упозорење: “Среброљубље је корен свих зала; неки му се предадоше, застранише од вере и сами себи многе муке причинише.”

Дечји психолог Ли Салк каже: “Материјални успех родитеља може бити штетан за одгајање деце, ако настаје на уштрб времена које је требало поделити с њима. Већ мала деца препознају шта родитељи сматрају важним. Ако примете да је родитељима све важније од њих, вероватно предстоје невоље у породици.” Мудри очеви знају да су односи, а не материјална добра, извор животног задовољства. Упознајте своју децу! Добри очеви имају једну важну особину: они заиста познају своју децу. Они знају шта боли и плаши њихову децу, а шта им доноси радост и задовољство. Знају у чему се њихово дете разликује од све остале деце у суседству. Свесни су сваке нијансе, сенке и испупчења дететове личности. Кен Р. Кенфилд, писац дела Седам тајни успешних очева (Севен Сецретс оф Еффецтиве Фатхерс) истраживао је живот четири хиљаде мушкараца како би открио шта доприноси добром очинству. Открио је да добар отац зна о свом детету многе појединости, као што су:

• кад му је дете имало тежак дан
• кад се дете узрујало због нечега
• имена дететових најбољих пријатеља
• шта највише охрабрује његово дете
• кад је повредио дететова осећања
• дететове слабости и врлине
• шта мотивише дете
• кад је детету било тешко у животу
• већину дететових недавних разочаравајућих искустава

Добри очеви посматрају, слушају и уче. Они се труде да детету буду добар узор. Слушају друге успешне очеве како би научили да буду бољи и делотворнији. “Добри очеви знају да им треба помоћ и не боје се да је затраже”, тврди Пол Луис, писац дела Пет кључних навика успешних очева (Фиве Кеy Хабитс оф Смарт Дадс). “Разговарају с другим очевима и угледају се на оног ко им може бити узор.”

Буди јунак свом детету!

“Очеви су понос своје деце”, записано је у књизи Приче Соломунове. Добри очеви постају јунаци своје деце, када су узор врлина, целовитости личности, разумевања, пожртвовања, марљивости, дисциплине, Ијубави и верности дужностима. Много очева је олако препустило другима да буду јунаци њиховој деци. Ј. Ц. Ватс у свом је оцу имао позитиван узор. Он каже:
“Отац је био и јесте мој јунак. Од мог рођења па све док нисам пошао на студије, мој отац је обављао бар три посла: био је полицајац, проповедник и глава куће. Напорним радом је прехрањивао породицу, одевао је и сазидао јој удобну кућу. Никад није тражио оправдање и никад није очекивао од државе да брине о његовој породици. Уздао се у напоран рад.”

На крају да запазимо да је добро очинство улагање у будућност. Данашњи очеви подижу будуће људе. Љубав, поука, охрабрење, дисциплина и узорно понашање које отац предаје деци, уродиће плодом у облику емоционално здравих, уравнотежених, зрелих појединаца, који ће моћи да допринесу општем добру.