Припрема, тренинг, опрема, кондиција, исхрана… у овом тексту сажете су све информације било да тек планирате да кренете на планинарење или се спремате за озбиљне треккинг авантуре.

Планинарење (trekking) и пешачење(hiking)
Hiking и Trekking подразумевају пешачење у природи, исту неопходну опрему и напорну физичку активност али разлике између два појма ипак постоје. Хајкинг се више односи на пешачење познатим пределима , уређеним планинарским стазама и адекватним смештајем на стази. Углавном се односи на краће туре које можете да одрадите за викенд, као и да са вашим аутомобилом приђете почетној тачки са које крећете на пешачење.

Трекинг се односи на вишедневна пешачења у планинским пределима или једноставније речено то је планинарење. За трекинг вам је потребно нешто додатне опреме у односу на хајкинг јер сте дуже у планини и прелазите веће дистанце на дневном нивоу.

Планинарење за почетнике – како кренути
За почетак крените са шетњама. Може то да буде у оближњем парку или брду, није битна локација, већ је важно да стекнете рутину и осетите добру енергију након шетње. Довољно је кренути са 2-3км, а затим сваке наредне недеље полако повећавати дистанце.

Како повећавате време проведено у шетњи, тако крените да водите рачуна о хидратацији и прављењу пауза у правилним размацима. Потребно је уносити најмање 3 литра течности дневно, не рачунајући супе и чајеве. На сваких 1-1,5х пешачење треба правити паузе како бисте узимали довољно течности.

Након шетње било би добро да урадите једноставне вежбе истезања јер ће то помоћи вашим мишићима да се што пре опораве. Увек између шетњи оставите један дан за одмор.

Избаците лифт као опцију, крените степеницама ка вашем дому или на наредни састанак у пословној згради. Степенице озбиљно јачају ваше ноге.

Викенд планинарење
Након једнодневних, касније треба прећи на дводневне или тродневне викенд трекове јер се тако ноге навикавају на вишедневна пешачења. У почетку треба ићи на туре где не прелазите више од 15км дневно са 900м укупног успона, а касније можете додавати како дужину, тако и висину. Препоручујемо Бељаницу, Ртањ, Стару Планину, а касније викенд туре Дурмитор, Олимп, Мусала…

Аеробни спортови
Временом, како будете стицали све више кондиције, током недеље убаците неки од аеробних спортова: бицикл, пливање, трчање, сквош… јер на тај начин добијате двоструку корист – јачате ноге а са дуге стране повећевате вашу аеробну издржљивост.

У почетку водите рачуна да вам откуцаји срца буду до 130рпм, односно да будете увек у аеробној зони а да вам рекреативни тренинг траје што дуже.

Анаеробни праг и аеробна зона
Прво оквирно израчунате ваш анаеробни праг. Од 220 одузмете ваш број година и добијете максимум срчане фреквенције. Углавном већина људи излази из аеробне зоне у анаеробну на 70-80% од максимума срчане фреквенције. Рекреативни тренинг подразумева да сте увек у аеробној зони, али ако хоћете да планинарите потребно је да трајање вашег пешачења, трчања, вожње бицикла, пливања, сваког месеца продужавате, али да останете у аеробној зони. Рецимо, кренете са 1х пешачења па сваког месеца додајете по један сат дуже.

220 – број ваших година = максимум срчане фреквенције

Анаеробни тренинг
Када на наредном планинарењу приметите да се више не задишете тако лако чим крене мало већи нагиб терена, онда можете да убаците један кратак анаеробни тренинг недељно не дужи од пола сата. То је прилика да се добро ознојите и повећате вашу мишићну издржљивост, док ће ваш пулс у мировању бити нижи него пре увођења оваквог тренинга.

Анаеробни тренинг подразумава да ћете одређено време провести у анаеробној зони, што значи изнад 70-80% од ваше максималне срчане фреквенције. То су углавном кратки кардио тренинзи са сопственом тежином, затим истрчавања краћих деоница, тренинг са променом ритма,  итд.

Када дођете на ниво да дневно можете да препешачите 15км неравног терена са 1000м укупног успона, а да при том правите паузе на сваких 1х хода у трајању од 15 минута, онда сте спремни за било који трек у свету.

Припрема за трек дан
Просечан трек дан траје до 6х пешачења а то значи да ходамо од доручка до ручка и при том правимо неколико пауза за узимање течности.

Пре поласка на пешачење проверите да ли у ранцу имате довољно воде, нешто за грицкање на паузама: сушено воће, коштуњаво воће, црна чоколада, нешто слано итд. као и непромочиву јакну или кабаницу у случају кише. Такође унапред се намажите кремом за сунчање јер са висином расте  УВ зрачење, а без шешира или качкета не помишљајте да кренете.

Хидратација пре поласка се препоручује јер на тај начин смањујете количину воде коју носите у ранцу. Отприлике за 6х хода потребно је минимум 2 литре воде.

Када ходате важно је да на вама немате памучне гардеробе већ да то буде активни веш од вуне или других природних материјала који су лако испарљиви па се зној не задржава у тканини. На паузама обуците неку полар дуксерицу или јакну да задржите температуру тела, а и да вас ветар нагло не охлади.Када наставите да пешачите онда ту јакну вратите у ранац и наставите даље само у активном вешу.

Планинарење на висинама изнад 3000м надморске висине

Током ходања на висинама изнад 3000мнв важно је одржавати баланс течности, електролита и шећера у телу. Ако једна од ове три ствари недостаје за веома кратко време крећу проблеми као што су: умор, грчеви у мишићима, замагљен вид, главобоља, раздраженост… А касније се појављују и симптоми висинске болести. О води и сушеном воћу смо већ говорили, али људи често забораве на електролите. Недостатак магнезијума, калијума или натријума је веома чест случај јер се кроз зној губи велика количина ових елемената. Ако немате електролите у кесицама које сипате у воду, довољно је понети нешто слано за грицкање и решили сте проблем.

Уношење течности и хране
У који год трек регион у свету да кренете дневни минимум уноса течности је 3л. То су неке једноставне процедуре које вам помажу да се што пре опоравите од пешачења.

Што се тиче хране, треба уносити довољно масти и протеина али само током оброка док сте у смештају. Кажу стручњаци, да је основна енергија изнад 4000мнв маст и протеин. То не мора да буде маст животињског порекла, јер као што знате народ Схерпа прави куглице од јечменог брашна и јаковог маслаца. Зашто је ово важно? Ваш базални метаболизам је негде између 2000 – 2500 калорија дневно али се са висином он се повећава тако да се БМР (Basal Metabolic Rate односно базални метаболизам) дуплира изнад 5000мнв.

Грицкалице из ранца са простим шећерима служе као енергије док сте активни и ходате, али по доласку у смештај треба појести нешто “конкретно”.

Након дана на планинарењу
По доласку у смештај, препоручујемо да се одмах пресвучете у памучну одећу и да се бар на пола сата утоплите и легнете у кревет. Ваше тело и даље ради па самим тим троши велику количину енергије након дуготрајног пешачења, па је потребно мало одморити и попити бар пола литра воде. Када се добро утоплите и обучете, урадите основне вежбе истезања. После истезања попијте чај и бићете спремни за наредни дан.

Правила понашања
Основно правило је да поштујете одлуке вашег водича и да никада не пешачите испред њега. Водич иза себе прво поставља особу која је најспорија и њен ритам треба да буде ритам кретања групе. Ако имате неки проблем одмах јавите водичу и не чекајте паузу. То може да буде проблем са обућом, претераним знојењем, мучнина , задиханост …итд.

Током пешачења а нарочито паузе, сав свој отпад убаците у ранац. Чак и кора од воћа не би требало да се баца тамо где то воће не расте, на пример код нас не би требало бацати кору од банане.

Алкохол је погубан током дуготрајног пешачења јер доприноси убрзаној дехидратацији и паду шећера, па је на нашим турама строго забрањен.

Помажите једни другима јер врх није циљ сам по себи већ средство које нам помаже да будемо бољи људи.

Опрема за планинарење
Када кренете да планинарите размењујте сазнања о опреми са другим планинарима, а питања у вези опреме постављајте водичима. Са чланском картицом планинарског клуба можете остварити попусте на опрему у појединим спортским радњама.

У зависности на коју максималну висину долазите на планираном треку, такву опрему треба и наменски набавити. Водичи ће вам увек дати све потребне информације о опреми за туру на коју сте се пријавили.

Опрема за планинарење – листа
Саставили смо једну основну листу опреме за планинарење са напоменом шта је потребно за дужи а шта за краћи трек. Није неопходно све имати са ове листе, већ се консултујте са вашим водичем пре поласка. Водите рачуна да увек треба тежину одеће смањити на минимум јер део те опреме ви носите на леђима у ранцу. Временом ћете стећи сопствено искуство, па ће вам паковање постати рутина.

Списак опреме коју препоручујемо за наше треккинг авантуре:

Ранац (до 40л)
Панталоне за треккинг х 2
Gore-tex јакна (или нешто непромочиво)
Ципеле за планинарење или дубоке патике са gore tex мембраном
Чарапе – најбоље вунене
Мајице памучне
Активни веш
Вунена капа
Шешир или качкет (заштита од Сунца)
Дуксерица / Вуна или Полар -тек
Рукавице
Пешкир и прибор за хигијену
Наочаре за сунце / фактор УВ заштите 4
Чеона лампа & резервне батерије
Боце за воду од 1л h 2 или Camel bag 3л
Трек штапови
Лекови и суплементи
Крема за сунчање SPF 30 и више и крема за усне

У зависности на коју максималну висину долазите на планираном треку, такву опрему треба и наменски набавити.

У зависности од врсте трек авантуре може вам бити потребно и следеће:

Врећа за спавање (3/4 сезоне)*
Перјана јакна (Down jacket)
Сандале
Музика, књига, друштвене игре
Фото & видео опрема

* 3/4 сезоне значи да је вреча за спавање за пролеће, лето и јесен, без зиме. Вреће 4/4 су за експедиције.

Штапови за планинарење
Један од кључних елемената планинарске опреме су штапови за планинарење, обавезно их набавите када кренете са планинарењем и носите их на сваки трек у планинама.

У почетку ће вам бити незгодно и имаћете осећај да не можете без размишљања да координишете покрете ногу и руку, али веома брзо ћете се навићи на коришћење штапова.

Зашто користити штапове за планинарење

Трек штапови смањују притисак на колена, пружају додатну подршку и сигурност и обезбеђују рад мишића горњег дела тела.

Приликом успона раде мишићи леђа и тиме се повећава њихова снага. Приликом силаска штапови пружају подршку зглобовима.

Како изабрати, подесити и користити штапове за планинарење

Данас постоји на десетине произвођача трек штапова са многобројним моделима. Пре свега узмите телескопске лагане штапове према вашим финансијским могућностима. Распон цена је од 20 до 120 еура. Штапови би требало да се подесе на висину ваше руке када вам је лакат поред тела и савијен под углом од 90 степени. Када се крећете низ падину могу да буду подешени и на дуже.

Обућа за планинарење
За почетак најважније је уложити новац у добру обућу за планинарење. То треба да буду дубоке трек ципеле које имају Вибрам ђон и Горе теџ мембрану. Вибрам ђон је тврд и мање савитљив па на тај начин штити стопало од извратања, а са друге стране и табане од притиска камења по којем ходате. Горе теџ мембрана омогућава да вам ноге буду увек суве. Она пропуста испарења која настају знојењем, а спречава да вода продре унутар обуће. Који је бранд у питању и које су боје, то остављамо вама да изаберете.

Препоручујемо дубоке трек ципеле јер вам то чува зглобове ногу приликом дуготрајног пешачења, а и прашина вам неће улазити у обућу као код плитких трек ципела.

Активни веш
Ако имате могућност да себи приуштите активни веш од мерино вуне онда то обавезно и урадите. Синтетички материјали нису пријатни током дужих пешачења када се обилато знојите, а знају да изазову и алергијску реакцију на кожи поготову ако носите ранац на леђима. Поред тога што се брзо суши и пријатан је за ношење, активни веш од мерино вуне омогућава и УВ заштиту.То може да буде веома важно током планинарења по сунчаном дану и већим висинама.

Ранац за планинарење
Ранац за трек довољно је да буде величине од 35-45л у зависности од тога колико дана траје трек тура.

Обавезно се купује ранац који има могућност затезања око струка , подешавања на раменима , копчања на грудима и покривач у случају кише (rain cover). Није лоше и да има мрежицу која спречава знојење у додиру ранца са вашим леђима.

Како подесити планинарски ранац
Ранац се носи на куковима а не на раменима. Затегне се добро око струка тако да сва тежина буде на куковима, а на раменима се лагано олабави али не превише да се ранац не би клатио на вашим леђима.Ово је најчешћа грешка планинара почетника, па се дешава да након неколико сати крену да се жале на бол у раменима и леђима. Ваш водич ће вам помоћи да правилно подесите ранац па ћете онда и сами научити за убудуће.

Вреће за спавање
Вреће за спавање су потребне за туре где се спава у планинарским домовима или лодгевима у Хималајима. Свуда постоји кревет, али је из хигијенских разлога боље понети личну врећу за спавање, а такође и због хладноће у собама. Врећа је увек топлија него обична постељина са прекривачем.

Углавном препоручујемо вреће за три сезоне, али за неке туре као што је Еверест трек, потребна је врећа за – 10 Целзијуса у comfort зони. Ако немате довољно новца за квалитетну врећу за спавање, онда можете да купите додатни уложак од флееце полар материјала, па на тај начин да се додатно утоплите у току ноћи. Постоје вреће пуњене синтетичким материјалима и пуњене са углавном гушчијим паперјем. Ове друге су наравно доста скупље и више се користе за експедиције када имамо еџтремно ниске температуре.

Половна опрема за планинарење – да или не?
Ако је половна опрема квалитетна и добро очувана, зашто да не. Понекад је боље купити половну али опрему високог квалитета него неку нову лоњ цост опрему која ће вам трајати само једну сезону у планини.

Осигурање
Пре поласка на иностране туре поред пасоша и визе (ако је неопходна) обавезно понети одговарајуће осигурање. Постоје посебна осигурања за висине изнад 3500мнв. Могу се узети у осигурвајућим кућама или чак купити онлине. Постоје она које узимате за тачно одређени период или оне које вам покривају годину дана, по принципу чланарине. Важно је узети осигурање које покрива и хеликоптерску евакуацију до видине од 6000м.

Хигијена и екологија
Што се тиче хигијене, обавезно перите руке пре и након јела. Влажне антибактеријске марамице и гел се препоручују као део вашег прибора за хигијену.

Ако користите марамице негде на паузама, немојте их бацати већ их понесите са собом до првог смештаја. Исто важи са сав папирни или пластични отпад.

За воће важи правило да остатке (кора банана, огризак јабуке…) можете бацити само ако то воће расте у том региону.

Висинска болест
Као превенција висинске болести изнад 3500м се користи лек Диамоџ. У току наших трек авантура није потребно узимати овај лек јер имате природну аклиматизацију, пошто на свака два дана хода следи пауза на истој висини, па тек онда наставак успона. Ако водите рачуна о балансу течности, електролита и шећера у телу, ходате лагано, не пијете алкохол и узимате један аспирин 100мг дневно, сигурно нећете имати проблема са висином.

И за крај
Ви вредите много више него што мислите! Одаберите неки циљ који је високо, далеко изнад ваших тренутних могућности… И крените на пут. Када наиђете на препреку немојте да је заобилазите. Суочите се са проблемом и прођите кроз њега. Ако на том путу паднете, устаните одмах и наставите даље. Једног дана стићи ћете до свог Евереста.

Свако има свој Еверест, само не сме свако да крене ка њему. Не слушајте оне који вам само преносе њихове страхове, већ слушајте оне који вас подстичу и подржавају. Ако на том путу и попнете неки ваш Еверест, Боже мој, десило се. То је само једна тачка на вашем путу која вам је донела ново самопоуздање. Повремено се окрените назад и погледајте ко сте били када сте кренули на пут, а ко сте данас. Будите захвални због пређеног пута и стечено искуство преносите другима јер човек расте само ако даје, све остало је празна прича и трчање у круг.

Извор: estadventure.com