Ћале, ако случајно имаш сина тинејџера који случајно има прво емотивно зближавање са девојком у животу, шта је оно што желиш да он зна? Које твоје грешке не желиш да понови? Шта би желео да си радио другачије у његовим годинама и његовој ситуацији? На шта желиш да га упозориш?

.

Велика, права љубав показаће своју пуну снагу само онда ако успе да од двоје љубавника, слабих људи, начини створења која се не боје ни промена, ни несрећа, ни растанка, ни болести, ни живота ни смрти. (Иво Андрић)

.

1. Поштовање – поштуј девојку онако како желиш да други мушкарац поштује твоју сестру. Поштуј је као будућу мајку своје деце. Можда неће бити мајка твоје деце, али нечија мајка ће бити. Поштуј је чак иако она сама себе не поштује, јер питање је да ли је њој неко причао о томе шта треба, а шта не треба радити у истраживању сопствене слободе. Поштуј јер си ти тај од кога поштовање треба да потече.

– Ово си ћале делимично одрадио односом према својој жени, па ако си је поштовао и подржавао, помагао и неговао, велике су шансе да ће се и твој син тако опходити према својој девојци. Ипак, велики је притисак погубљених вршњака и корумпираних медија, тако да још увек треба бити опрезан.

2. Поверење – да би са неким остварио везу поверења, мораш да кренеш први. Ту је ризик да испаднеш будала – па шта? Идеш даље док не сретнеш особу која ће поверење да узврати. Они који не верују другима не дају себи шансу да остваре дубоку везу.

– И овде си ти ћале тај који си веровао све време и жени и деци, који си причао: „Знао сам да то можеш“ и „Сигуран сам да ћеш успети“, па су деца усвојила на првом месту поверење према себи, а кад верују себи, онда је лако веровати и другима.

3. Храброст – врлина да стојиш у одбрани онога у шта верујеш. Ако верујеш да је друга особа вредна, онда улажеш емоције и ризикујеш, иако знаш да је могуће да будеш одбијен и повређен.

– Ако си ћале био присутан и ако си дозвољавао себи да улазиш у ситуације у којима можеш бити повређен, али си свесно то радио бранећи своје вредности, онда си и својима пренео то исто.

4. Рањивост – дозволити себи рањивост може само неко ко је храбар. Једини начин да се развије однос поверења и поштовања са другима је бити и делати као реалан, аутентичан па самим тим и рањив човек. Супротност рањивости би била је емотивна отупелост, или дистанца где нас нико не може повредити, али ни обогатити. Нико од нас није савршен, савршеним нас чини тек други члан тима.

– Ако си деци дозвољавао да те виде у различитим ситуацијама и емаоцијама, да будеш весео и радостан, али у неким ситуацијама и тужан, љут или на други начин узнемирен, и ако си са њима касније причао о томе, они су вероватно већ емоционално писмени људи.

5. Љубав – разликуј љубав и заљубљеност. Љубав осветљава док заљубљеност бљесне као муња која те заслепи и чини ноћ још тамнијом. Због заљубљености људи гину, због љубави се одлучују да живе. Да би у девојку био заљубљен, она за тебе мора бити мистична, да би је волео, мораш да је познајеш. Зато се људи заљубе у трену (на први поглед), док ти за љубав требају године. Стога не жури, крени од пријатељства. Ако можеш да јој се повериш то је довољно за почетак.

– Син те снима од рођења како градиш однос са својом женом, а његовом мајком. Или си градио плитак и „романтичан“ однос кроз „заљубљен сам до ушију“ до „не могу да је поднесем“ фазе, или си постепено градио дубок однос поштовања и љубави. Како си ти градио, тако ће вероватно и он у своје време. Ипак буди свестан да ће га незрело и профиту окренуто окружење заводити на разне начине, па га подсети с’ времена на време да је лепота живота у реалним стварима.

Све у свему, већ си већину ствари одрадио ћале. Искомуницирао си вредности, борио се, падао и устајао, волео, штитио, усмеравао, био узор, и сад је време да се полако повлачиш. Није твоје да будеш калуп, ти си само пример, али најбитнији пример. То где ће твој син да оде кад га пустиш, и то кога ће и како да воли, то је далеко ван твојих очекивања и домашаја.

Твој син жели да истражује своју слободу. Највише што сад можеш да урадиш је да Верујеш њему, његовом путу и смислу.

Мирко Митровић © Први пут с оцем 2020.