Иако данас више него икада раније бринемо о својим најмлађима, чини се да они све мање имају респекта према нама. Због чега је то тако и ко је због тога крив, објашњава славни украјински педијатар Јевгениј Комаровски.

Данашња деца дефинитивно не знају да покажу поштовање према својим родитељима – барем не онакво какво су старије генерације морале показивати својим, а о минулим генерација да и не говоримо. То је уједно и један од јако важних показатеља куда сви ми као друштво идемо – срљамо у свет отуђења, а о деци, наводно, бринемо више него икада.

Међутим, да то дефинитивно није тако доказао је познати украјински педијатар доктор Комаровски једним кратким одговором којим је одговорио родитељима на питање – “Наш старији син који има седам година често се према нама понаша безобразно, без имало поштовања. Свом оцу често одговара и понаша се према њему арогантно. Молим вас, реците нам што да радимо, како да га променимо?”

Доктор Јевгениј Комаровски кратко је одговорио:

“Ако желите да ваш син мало више поштује свог оца, то нећете добити у теорији. Можете ви свом сину да говорите шта год, али док ваш син не буде доживео ситуације у којима његов отац зна више него он сам, у којима његов отац може да уради више, боље, у којима ће показати своју интелигенцију, своју мушкост, у којима ће своје дете заиста научити нечему тек ће тада дете научити да га цени.

А дете то никада неће научити ако отац не буде поред њега.

Модерни очеви пуно раде и имају јако мало времена за своју децу, јер зарађују. Међутим, дете још увек не може да схвати тај концепт јер реално још увек не зна ништа о правом животу. Ништа што га је отац научио. Никако поштовање које је отац усадио у своје дете. Јер поштовање се не учи речима, оно се зарађује делима.”

Извор: mojpedijatar.com