Научно је доказано да током прва четири месеца живота свог новорођенчета, неки делови очевог мозга који се везују за родитељску мотивацију расту. Очеви, међутим, нису једини на које ови заједнички тренуци утичу. И у њиховим бебама се такође дешава промена. У игри са татом, оне уче како да контролишу своје емоције, али стичу и друге једнако важне вештине.

Оно што треба да знате је да су првих неколико месеци од рођења вашег детета веома важне за његов развој. Од првих недеља од кад је у вашем дому, оно учи како да мисли и перцепира ствари и људе око себе. Овај процес се у научној литератури зове когнитивни развој и он се дешава право пред очима родитеља. Отац је кључан актер у овом процесу, због чега је најбољи начин да помогнете свом детету, да од старта проводите што више времена с њим.

Истраживачи са Империјалног колеџа у Лондону желели су да још једном научно потврде ово сазнање, па су у ту сврху направили један интересантан експеримент. Они су, наиме, снимили очеве док су се они играли са својом децом старости 3 месеца, без играчака и других предмета. Две године касније, они су их поново снимили, с тим да су сада очеви читали својој деци. Након тога су исту децу тестирали да открију колико она добро препознају облике и боје.

Неће вас изненадити чињеница да су деца чији су очеви показали већи ангажман око њих у сваком узрасту показала боље резултате на овим тестовима од деце чији су очеви били релативно резервисани у присуству својих беба и нису били у стању да заокупе њихову пажњу.

У истој студији је напоменуто да кад читамо деци, ми их учимо да се фокусирају на једну ствар, а такође и потпомажемо даљи развој њихове употребе језика. Рана интеракција између очева и њихове деце утиче и на њихову каснију социјализацију и способност да лако стичу пријатеље.

Сва ова сазнања указују на исту ствар, а то је да очеви треба да буду активни у животу својих малишана од њиховог рођења, јер ће на тај начин остварити значајан позитиван утицан на њихов даљи развој.